Joods Amsterdam

Joods AmsterdamAmsterdam is een stad met een rijke Joodse geschiedenis en cultuur. Joden noemden Amsterdam ‘Mokum’ dat ‘plaats’ betekent. Amsterdam was voor Joden dé plaats waar zij zich thuis voelden. In deze wandeling wordt de joodse geschiedenis van de komst van de eerste Joden in de late 16de eeuw tot aan de moderne tijd behandeld. Er is daarbij veel aandacht voor de Tweede Wereldoorlog.

 

Voor wie: Iedereen
Beginpunt: Ingang Joods Historisch Museum
Eindpunt: Hollandsche Schouwburg

image001

De schittering van de Gouden Eeuw

Gouden Eeuw StadhuisDe 17de eeuw is het hoogtepunt uit de Nederlandse geschiedenis en nergens is de schittering van deze Gouden Eeuw zo goed waar te nemen als in Amsterdam. Amsterdam was een metropool en het centrum van de wereldhandel. In deze wandeling wordt de Gouden Eeuw vanuit verschillende invalshoeken belicht: De Nederlandse Opstand, religie, de VOC, de bloei van kunst, cultuur en wetenschap zijn belangrijke thema’s op de wandeling.

 

Voor wie: Iedereen
Beginpunt: Rembrandthuis (Jodenbreestraat nr.4)
Eindpunt: De Dam

image001

Hoe klassiek is Amsterdam?

Gouden EeuwIn deze wandeling bekijken we hoe de Klassieke Oudheid sinds de renaissance het stadsbeeld heeft bepaald. In de Gouden Eeuw zag Amsterdam zich als een nieuw Rome en overheidsgebouwen en woonhuizen werden in een klassieke stijl gebouwd om deze gedachte te benadrukken. De Hollandse renaissance, het classicisme en het neoclassicisme staan centraal. Aan de hand van verschillende monumenten leren de leerlingen de klassieke orden, met hun verschillende onderdelen zoals kapitelen en frontons, herkennen. Bovenal zullen zij ervaren dat de Oudheid nooit ver weg is, maar op elke Amsterdamse straathoek voor het oprapen ligt.

Voor wie: Leerlingen Klassieke Talen
Beginpunt: Westermarkt
Eindpunt: Spui

image001

Burgerlijke cultuur van Nederland in de 17de eeuw

Opnamedatum: 2013-02-20

Amsterdam was in de 17de eeuw het centrum van de kunsthandel. De spectaculaire economische groei stelde de burgerij in staat zich bezig te houden met het verzamelen van schilderijen, iets dat elders voorbehouden was aan koningen, edelen en kerkprelaten. Schilderijen werden een ware rage en een leger schilders vestigde zich in Amsterdam. In deze wandeling is er aandacht voor de kunstenaars, de opdrachtgevers en de ontwikkeling van de kunst in de Gouden Eeuw.

 

Voor wie: Examen Kunst 6 VWO
Beginpunt: Rembrandthuis (Jodenbreestraat nr.4)
Eindpunt: De Dam

image001

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 1515-1648

Willem van OranjeAmsterdam was in de 17de eeuw de belangrijkste stad van de Republiek en het economisch hart van Europa. De basis hiervoor werd gelegd in de 16de eeuw. In deze wandeling wordt aan de hand van de opkomst van Amsterdam de geschiedenis van het opkomend protestantisme, de Nederlandse Opstand en de Republiek belicht. Er is aandacht voor religie, economie, stadsontwikkeling, kunst, cultuur en wetenschap.

 

Voor wie: Examen geschiedenis HAVO & VWO
Beginpunt: Rembrandthuis (Jodenbreestraat nr.4)
Eindpunt: De Dam

image001