De Rode Loper

Gouden Eeuw StadhuisOp 22 juli 2018 is het dan hopelijk eindelijk zover en gaat de Noord/Zuidlijn rijden. Bovengronds heeft de stad veel geïnvesteerd in de zogenaamde Rode Loper. De Rode Loper is de entree tot de historische binnenstad die begint bij het Centraal Station. Het Damrak en Rokin zijn getransformeerd tot boulevards die een zekere grootsheid en allure uitstralen. In deze stadswandeling rollen we de Rode Loper voor u uit. Op de wandeling van het Centraal Station naar de Munt valt op wat een prachtige bebouwing er langs de route staat. Gerestaureerde monumenten, indrukwekkende nieuwbouw, maar ook de nieuwe fontein van Mark Manders op het Rokin geven de stad grandeur.

Stadswandelingen:

  • Vrijdag 15 juni 2018 11:00-12:15 & 13:00-14:15 uur
  • Vrijdag 22 juni 2018 13:00-14:15 uur

Vergoeding: 12,50 euro p.p.
Gids: Reno Raaijmakers

image001

Roze Amsterdam

Roze wandelingIn het kader van de Amsterdam Gay Pride staat er een roze stadswandeling op het programma. Deze wandeling gaat over de geschiedenis van Roze Amsterdam. Er wordt duidelijk dat onze tolerantie niet altijd vanzelfsprekend is geweest en dat we deze dan ook vooral moeten koesteren. Het verhaal begint met de vervolging en executies van sodomieten in de 18de eeuw tot de emancipaties van homoseksuelen en lesbiennes in de 20ste eeuw met als climax de feestelijke Canal Parade die op zaterdag 5 augustus a.s. door de Prinsengracht gaat.

Stadswandeling door Amsterdam:

  • Vrijdag 14 juli 2017 13:00-14:15 uur
  • Dinsdag 18 juli 2017 13:00-14:15 uur
  • Zaterdag 22 juli 2017 13:00-14:15 uur

Vergoeding: 12,50 euro p.p.

Gids: Reno Raaijmakers

image001

Catharina de Grootste

 

Catharina de Grote 318 juni 2016 – 15 januari 2017

De indrukwekkende tentoonstelling Catharina de Grootste in de Hermitage mag u zeker niet missen. Catharina was namelijk groots in alles en haar naam is omgeven door superlatieven en mythes. Catharina kocht op grote schaal kunst aan in heel Europa. Zo legde zij precies 250 jaar geleden de basis voor de Hermitage in Sint-Petersburg. De tentoonstelling vertelt het levensverhaal van deze fascinerende en opzienbarende vorstin. Hoe zij opklom van een prinses uit een relatief onbeduidend vorstendom in Duitsland tot de machtigste keizerin die Rusland ooit gekend heeft. Schilderijen, beeldhouwwerken, toegepaste kunt en persoonlijke objecten als juwelen en japonnen voeren de bezoeker mee in de wereld van de keizerin.

image001

Happy birthday Marilyn!


Marilyn Monroe De Nieuwe Kerk1 oktober 2016 – 5 februari 2017

In het jaar dat ze 90 zou zijn geworden organiseert de Nieuwe Kerk een tentoonstelling over een van de grootste stijliconen van de 20ste eeuw: Marilyn Monroe. Na haar tragisch overlijden lagen haar bezittingen opgeslagen om 37 jaar later bij Christie’s geveild te worden. Een groot deel werd gekocht door Monroe-verzamelaar Ted Stampfer, en dat zijn de voorwerpen die de tentoonstelling presenteert. De privéobjecten, waaronder beroemde kledingstukken zoals de iconische opwaaiende jurk, accessoires en persoonlijke documenten, vertellen samen met foto’s en filmfragmenten het levensverhaal van Monroe. Het contrast tussen de succesvolle en glamoureuze buitenkant en de eenzame en creatieve binnenkant van Monroe laten een grote indruk achter.

image001

Tentoonstelling Azië in Amsterdam – Luxe in de Gouden Eeuw

Azië in Amsterdam17 oktober 2015 – 17 januari 2016

Het Rijksmuseum organiseert in de vernieuwde Philipsvleugel de tentoonstelling ‘Azië in Amsterdam – Luxe in de Gouden Eeuw’. De VOC importeerde niet alleen kruiden en specerijen, maar bracht ook schitterende objecten naar Amsterdam die de Hollanders deden verbazen. Ze raakten massaal in de ban van deze oosterse luxe. Kostbaar porselein, lakwerk en meubelen zorgden voor een sensatie bij de Amsterdamse elite. De tentoonstelling vertelt het fascinerende verhaal van de handel op Azië en laat al deze oosterse pracht op schitterende wijze zien.

Duur: 1 uur
Vergoeding: 90 euro incl. 21% btw per gids (exclusief toegang)
Maximale deelname: 18 personen per gids

image001

Presentaties

Reno boekpresentatie - kopieReno Raaijmakers is een bevlogen spreker en spreekstalmeester. U kunt hem inzetten bij verschillende presentaties variërend van een podiumpresentatie op culturele evenementen tot het presenteren van een culturele pubquiz voor uw vrienden of collega’s. Professioneel & precies, energiek & geëngageerd, Reno maakt van uw evenement een succes.

Neem voor de mogelijkheden en tarieven gerust contact op met Reno Raaijmakers via onderstaande link of u kunt bellen met 06-18257014.

Informatie aanvragen klein

Islam – passie voor perfectie

????????????????????????????????????

De islam is tegenwoordig volop in het nieuws. Kennis van de islam is dan ook belangrijk om de wereldpolitiek te begrijpen. In deze lezing wordt een inleiding gegeven op de islam als religie: wie was Mohammed, waarom is Mekka een heilige stad en hoe zit het met Soennieten & Sjiieten? Verder is er aandacht voor de geschiedenis van de islam en voor de prachtige kunstwerken die de islamitische cultuur heeft voortgebracht. De islam begon rond 610 na Chr. Op dat moment kreeg de profeet Mohammed bezoek van de aartsengel Gabriel die hem de koran openbaarde. Dit was zeker niet de eerste keer dat God zijn woord aan de mensen verkondigde. Eerder had hij aan bijvoorbeeld Mozes (Musa) en Jezus (Isa) hetzelfde gedaan. De blijde boodschap was door de mensen echter verkeerd begrepen en daarom vond God het noodzakelijk een laatste profeet uit te kiezen: Mohammed. Mohammed is de Sleutel der Profeten. Het is voor ons belangrijk te weten dat de islam voortbouwt op het jodendom en christendom. Alle drie de godsdiensten zijn de godsdienst van Adam & Eva, Noach & de zondvloed en aartsvader Abraham. Nadat Mohammed in 632 overleed verspreidde de islam zich razendsnel en ontstond er een wereldrijk dat zich uitstrekte van Zuid Spanje tot aan Afghanistan. Islamitische rijken kwamen en gingen, maar wat ze allemaal met elkaar gemeen hadden was het besef dat de aarde mooi was, een afspiegeling van de hemelse schoonheid die de mensen te wachten stond. In de kunst van de islam staat het streven naar perfectie dan ook centraal. De schitterende gebouwen en kunstwerken die dat opleverde zijn een van de grootste verworvenheden van deze bijzondere godsdienst.

image001

Leidse Hofjes

Sint Annahofje LeidenVerborgen achter de gevels liggen verschillende hofjes, groot en monumentaal, klein en intiem. Vanaf de late middeleeuwen stichtten de kerk, de stad of particulieren de hofjes ter huisvesting van de hulpbehoevenden. In veel gevallen ging het hier om arme weduwen die in een hofje gratis onderdak verkregen. Opgenomen in de sbeschermde gemeenschap van het hofje werden de laatste jaren van hun leven op godsvruchtige en godvrezende wijze doorgebracht. Woonden de armen in kleine bescheiden hofjes, nette burger dames bewoonden de meer monumentale hofjes. Een monumentale poort, een mooie tuin, een prachtige waterpomp en een keurig schoon geschrobd straatje gaven de dames in de herfst van hun leven het beoogde aanzien.

Opmerking: Deze wandeling is alleen te boeken op werkdagen.

image001

Hollanders van de Gouden Eeuw

Hollanders van de Gouden Eeuw is het resultaat van een bijzonder samenwerking tussen het Rijksmuseum, het Amsterdam Museum en de Hermitage. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de Amsterdamse burgerij in de Gouden Eeuw. Waar andere landen door vorsten en kerkprelaten werden geregeerd, bestuurde in de Nederlandse Republiek de burgerij zichzelf. Centraal op de tentoonstelling staat een aantal monumentale schuttersstukken die, onder andere vanwege hun afmetingen, niet eerder voor het publiek te zien waren. Het grootste schilderij is 3 bij 6 meter! Om de schuttersstukken het museum binnen te takelen is het dak van de grote zaal in de Hermitage gedemonteerd. De schuttersstukken, de portretten van regenten & regentessen en andere prachtige kunstwerken vertellen allen het boeiende verhaal van Amsterdam als centrum van economie, politiek, kunst en wetenschap in de Gouden Eeuw. Een bijzondere eeuw, die op de tentoonstelling in de Hermitage op grootste wijze wordt gepresenteerd.

Datum & Tijd

  • Zaterdag 17 oktober 2015 13:45-14:45 uur

Vergoeding: 10 euro p.p. (excl. toegang tot het museum)

image001

Vreemde verhalen

Vreemde VerhalenDeze wandeling loopt over de Wallen via de Zeedijk naar de Nieuwmarkt, door een van de oudste buurten van Amsterdam. Op elke straathoek ligt hier de geschiedenis voor het oprapen. In deze wandeling staan bijzondere en opzienbarende verhalen centraal. Verhalen over Sint Nicolaas, de wonderdoener en beschermheilige van Middeleeuws Amsterdam, maar ook over de mysterieuze spoken van de Schreierstoren en de Zeedijk. De legendarische herberg De Aep, Café ’t mandje, de Boeddhatempel en de Snijburcht passeren allemaal de revue. Deze wandeling is uitermate geschikt voor groepen met deelnemers met verschillende interesses.

Beginpunt: Oude Kerk

Eindpunt: Nieuwmarkt

image001

De vaste collectie

Rijksmuseum 19de eeuwHet Rijksmuseum telt verschillende afdelingen die in wezen musea op zich zijn. U kunt kiezen uit een rondleidingen over de volgende afdelingen:
De Gouden Eeuw
De Middeleeuwen
De 18de Eeuw
De 19de Eeuw
De Special Collections
Het Aziatisch Paviljoen

Duur: 1 uur
Vergoeding: 90 euro incl. 21% btw per gids (exclusief toegang)
Maximale deelname: 18 personen per gids

image001

Tentoonstelling – Sicilië en de zee


Sicilië tempel Allard Pierson MuseumVanaf 9 oktober 2015

Sicilië ligt in het hart van de Middellandse Zee. Voor wie de geschiedenis van het Middellandse zeegebied in al haar rijkdom wil leren kennen is Sicilië de uitgelezen plaats. Het vruchtbare eiland is bevochten en veroverd door supermachten van weleer. Sicilië staat vol schitterende monumenten variërend van Griekse tempels tot paleizen gebouwd door de Vikingen. Op de tentoonstelling is de diepzeearcheologie het uitgangspunt: Aan de hand van zes scheepswrakken wordt de geschiedenis van Sicilië verteld. Daarbij mag Michiel de Ruyter niet ontbreken. Hij is immers in 1676 in het harnas bij Sicilië gestorven. De objecten komen uit verschillende belangrijke buitenlandse musea, waaronder het archeologisch museum van Palermo.

image001

De Oude Kerk – Het oudste gebouw van Amsterdam

Oude KerkDe geschiedenis van de Oude Kerk gaat ver terug naar de Middeleeuwen. De kerk werd in de eerste jaren van de 14de eeuw gewijd aan Sint Nicolaas, de beschermheilige van zeelieden. Met het opkomend protestantisme in de 16de eeuw braken en roerige tijden aan: Bij de beeldenstorm van 1566 werd een groot deel van het interieur en de kunstchatten verwoest. De kerk werd uiteindelijk Calvinistisch en een chique begraafplaats voor kooplieden en regenten, ook Saskia, de vrouw van Rembrandt, vond er haar laatste rustplaats. De Oude Kerk is een prachtig voorbeeld van middeleeuws gotische architectuur en huist verschillende kunstschatten. Zo zijn daar prachtige gebrandschilderde ramen uit de 16de eeuw die de beeldenstorm hebben overleefd, maar zijn er ook monumentale middeleeuwse gewelfschilderingen die bij een moderne restauratie aan het licht zijn gekomen. De middeleeuwse koorbanken konden de Calvinisten goed gebruiken en ook die hebben de tand des tijds doorstaan. Een rondleiding door de Oude Kerk is een reis door de Amsterdamse geschiedenis in een schitterend gebouw.

image001

Spaanse Kunst


Spaanse kunst HermitageVerwacht in december 2015

De collectie van de Hermitage in Sint Petersburg lijkt ogenschijnlijk onuitputtelijk. De Hermitage was het eerste museum buiten Spanje met een aparte afdeling voor de Spaanse Kunst. De prachtige tentoonstelling in Amsterdam laat de rijkdom van de Spaanse schilderkunst zien van de 15de t/m de 19de eeuw. Onder de vele topstukken zijn bijvoorbeeld De heiligen Peter en Paul (1587–92) van El Greco, Het middagmaal (ca. 1617) van Diego Velázquez en het portret van de actrice Antonia Zárate (1810–11) van Fransisco Goya.

image001

Het Grachtenhuis – Van stadspaleis tot museum

MerijnSoeters-4446Ter inleiding op de multimedia tour kunt u een lezing boeken die wordt gegeven in de historische voorzaal van het museum. Tijdens de lezing wordt er ingegaan op de totstandkoming van het museum, de bijzondere geschiedenis van het grachtenpand waarin het museum gevestigd is en natuurlijk op de wereldberoemde grachtengordel. De lezing wordt afgesloten met een korte rondleiding over de Bel étage van het grachtenpand met als climax de monumentale behangselschilderingen van Jurriaen Andriessen in de tuinkamer.

Duur: 30 minuten

Vergoeding: 75 euro incl. 21% btw (exclusief toegang)

Maximale deelname: 30 personen

image001

Hoe klassiek is Amsterdam?

Gouden EeuwIn deze wandeling bekijken we hoe de Klassieke Oudheid sinds de renaissance het stadsbeeld heeft bepaald. In de Gouden Eeuw zag Amsterdam zich als een nieuw Rome en overheidsgebouwen en woonhuizen werden in een klassieke stijl gebouwd om deze gedachte te benadrukken. De Hollandse renaissance, het classicisme en het neoclassicisme staan centraal. Aan de hand van verschillende monumenten leren de leerlingen de klassieke orden, met hun verschillende onderdelen zoals kapitelen en frontons, herkennen. Bovenal zullen zij ervaren dat de Oudheid nooit ver weg is, maar op elke Amsterdamse straathoek voor het oprapen ligt.

Voor wie: Leerlingen Klassieke Talen
Beginpunt: Westermarkt
Eindpunt: Spui

image001