Groepsportretten van de 17de eeuw


Hollanders van de Gouden EeuwVaste collectie

De tentoonstelling is deel van de vaste collectie van het museum en is het resultaat van een bijzonder samenwerking tussen het Rijksmuseum, het Amsterdam Museum en de Hermitage. De tentoonstelling vertelt het verhaal van Hollanders in de Gouden Eeuw. Waar andere landen door vorsten en kerkprelaten werden geregeerd bestuurde in de Nederlandse Republiek de burgerij zichzelf. Centraal op de tentoonstelling staat een aantal monumentale schuttersstukken die, onder andere vanwege hun afmetingen, niet eerder voor het publiek te zien waren. Het grootste schilderij is 3 bij 6 meter! Om de schuttersstukken het museum binnen te takelen is het dak van de grote zaal in de Hermitage gedemonteerd. De schuttersstukken, de portretten van regenten & regentessen en andere prachtige kunstwerken vertellen allen het boeiende verhaal van Holland als centrum van economie, politiek, kunst en wetenschap in de Gouden Eeuw. Een bijzondere eeuw, die op de tentoonstelling in de Hermitage op grootste wijze wordt gepresenteerd.

image001

The Grand Tour

Rijksmuseum nachtwachtHet zal niemand ontgaan zijn dat het Rijksmuseum op 13 april 2013 op grootse wijze is heropend. De verbouwing heeft even geduurd, maar het museum is echt een museum van wereldformaat geworden. Tijdens The Grand Tour verkennen we het museum en besteden aandacht aan het gereconstrueerde interieur van Cuypers uit 1885, de nieuwbouw, de vernieuwende manier van presenteren waarbij geschiedenis en kunstgeschiedenis zijn geïntegreerd en natuurlijk aan een aantal absolute topstukken op verschillende afdelingen.

Duur: 75 minuten
Vergoeding: 125 euro incl. 21% btw per gids (exclusief toegang)
Maximale deelname: 18 personen per gids

image001

De vaste collectie

Rijksmuseum 19de eeuwHet Rijksmuseum telt verschillende afdelingen die in wezen musea op zich zijn. U kunt kiezen uit een rondleidingen over de volgende afdelingen:
De Gouden Eeuw
De Middeleeuwen
De 18de Eeuw
De 19de Eeuw
De Special Collections
Het Aziatisch Paviljoen

Duur: 1 uur
Vergoeding: 90 euro incl. 21% btw per gids (exclusief toegang)
Maximale deelname: 18 personen per gids

image001

De vaste collectie: Egypte, Grieken & Romeinen of Gipsenzolder


Gipsenzolder Allard Pierson MuseumHet hele jaar door

Bij een rondleiding over de vaste collectie kunt u kiezen uit drie thema’s: Het Oude Egypte, Grieken & Romeinen of de Gipsenzolder. De Gipsenzolder is de verborgen schat van het museum en uitsluitend met een rondleiding toegankelijk. De Gipsenzolder bevindt zich daadwerkelijk op de zolder van het museum.  Op deze zolder wordt een grote collectie gipskopieën uit de 19de eeuw tentoongesteld. Het zijn afgietsels van de originele beelden uit de oudheid. Aan de hand van deze kopieën wordt de ontwikkeling van de Griekse beeldhouwkunst verteld.

image001

De Oude Kerk – Het oudste gebouw van Amsterdam

Oude KerkDe geschiedenis van de Oude Kerk gaat ver terug naar de Middeleeuwen. De kerk werd in de eerste jaren van de 14de eeuw gewijd aan Sint Nicolaas, de beschermheilige van zeelieden. Met het opkomend protestantisme in de 16de eeuw braken en roerige tijden aan: Bij de beeldenstorm van 1566 werd een groot deel van het interieur en de kunstchatten verwoest. De kerk werd uiteindelijk Calvinistisch en een chique begraafplaats voor kooplieden en regenten, ook Saskia, de vrouw van Rembrandt, vond er haar laatste rustplaats. De Oude Kerk is een prachtig voorbeeld van middeleeuws gotische architectuur en huist verschillende kunstschatten. Zo zijn daar prachtige gebrandschilderde ramen uit de 16de eeuw die de beeldenstorm hebben overleefd, maar zijn er ook monumentale middeleeuwse gewelfschilderingen die bij een moderne restauratie aan het licht zijn gekomen. De middeleeuwse koorbanken konden de Calvinisten goed gebruiken en ook die hebben de tand des tijds doorstaan. Een rondleiding door de Oude Kerk is een reis door de Amsterdamse geschiedenis in een schitterend gebouw.

image001

Vaste collectie – Hoogtepunten!

Stedelijk MuseumHet hele jaar door

In deze rondleiding is er aandacht voor het gebouw, de verbouwing en hoogtepunten uit de collectie. De moderne aanbouw aan het plein, die inmiddels is omgedoopt tot ‘De Badkuip’, werd ontworpen door Mels Crouwel en is een absolute eyecatcher. Het vormt een grootste entree tot het museum dat na een ingrijpende verbouwing in 2012 werd heropend. De collectie van het Stedelijk Museum is wereldberoemd met meesterwerken van o.a. Malevich, Chagall, Matisse, Picasso, Warhol en natuurlijk Barnett Newman met zijn opzienbarende schilderij ‘Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III’. Verder komen tijdens de rondleiding Nederlandse grootheden voorbij als Breitner, Mondriaan, Toorop, Appel en De Kooning.

image001

het Koninklijk Paleis – Het Achtste Wereldwonder


Gouden Eeuw StadhuisHet hele jaar door 

Het Koninklijk Paleis werd in de 17de eeuw gebouwd als stadhuis van Amsterdam. Het was het grootste en duurste gebouw van heel Nederland. Het was zo indrukwekkend dat het bij de inwijding in 1655 werd uitgeroepen tot het Achtste Wereldwonder. De zalen en galerijen, de beelden en schilderijen, verbeelden allen de grootsheid van de wereldstad Amsterdam. In 1808 werd het stadhuis voor Lodewijk Napoleon ingericht als paleis en dat is sindsdien zo gebleven. De koning gebruikt het paleis voor officiële ontvangsten en festiviteiten.

image001

Het Grachtenhuis – Van stadspaleis tot museum

MerijnSoeters-4446Ter inleiding op de multimedia tour kunt u een lezing boeken die wordt gegeven in de historische voorzaal van het museum. Tijdens de lezing wordt er ingegaan op de totstandkoming van het museum, de bijzondere geschiedenis van het grachtenpand waarin het museum gevestigd is en natuurlijk op de wereldberoemde grachtengordel. De lezing wordt afgesloten met een korte rondleiding over de Bel étage van het grachtenpand met als climax de monumentale behangselschilderingen van Jurriaen Andriessen in de tuinkamer.

Duur: 30 minuten

Vergoeding: 75 euro incl. 21% btw (exclusief toegang)

Maximale deelname: 30 personen

image001